Home > Windows > RDS/TS Licencovanie

RDS/TS Licencovanie

Dostaval som casto otazky ohladom licencii pre RDS/TS. Vela adminov sa pytalo na zvlastne otazky o odpocitavani licencii na licencnom servery.

Ked chcete pouzivat RDS/TS viac ako 120 dni, tak si treba nainstalovat a skonfigurovat licencne sluzby pre RDS/TS. Taktiez je potrebne zakupit RDS/TS CAL-y (Client Access Licenses). CAL-y su licencie pre pripojenie sa k RDS/TS serverom. Ked sa instaluju RDS/TS licencne sluzby, tak su na vyber tri varianty licencovania CAL-ov:

Configure Later – Ako hovori nazov, skonfiguruje sa licencny model neskor. Tu Microsoft ponuka 120 dni pre skusanie RDS/TS sluzieb. Dost casto sa to pouziva, pretoze v case instalacii nie su zakupene CAL-y.

Per Device – Tato licencia je vydana pre klientsky pocitac alebo zariadenie. Ak je nastavene licencovanie a je zvoleny mod Per Device, tak RDS/TS licencny server da zariadeniu docasne CAL (temporary CAL) na prve prihlasenie sa na RDS/TS servery. Pri dalsom prihlaseni klientskeho pocitaca alebo zariadenia na RDS/TS servery, klientsky pocitac alebo zariadenie dostane uz pernamentnu licenciu (permanent license). Takze pre tento dovod, pri licencovani Per Device, nebolo okamzite vidno pouzivanie zakupenych licencii, ale pri prvom prihlaseni na RDS/TS servery ste mohli vidiet pouzivanie docasnych CAL-ov. Taktiez pri tomto modele licencovania je vynutene licencovanie. To znamena, ze ak klientsky pocitac alebo zariadenie nema licenciu a RDS/TS licencny server uz nema dalsi volny CAL pre tento klientsky pocitac alebo zariadenie, tak uz nebolo mozne sa pripojit na RDS/TS servery. Tento model licencovania je vhodny ak viacej uzivatelov pristupuje na RDS/TS servery z jedneho klientskeho pocitaca alebo zariadenia.

Per User – Tieto licencie licencuju prihlasovanie sa pouzivatelov na RDS/TS servery. V tomto modeli licencovania sa nehladi na pocet zariadeni z ktorych pouzivatel pristupuje na RDS/TS servery. A co je zaujimave, RDS/TS licencny server nesleduje vydavanie Per User CAL-ov. Je to na jednej strane dobre, pretoze ak sa pripaja viacej uzivatelov na RDS/TS servery ako je zakupenych CAL-ov (to je take Slovenske :-)), tak to funguje dalej, bez nutnosti okamziteho riesenia. Na druhej strane administratori nesu plnu zodpovednost za to, aby si odsledovali, kolko uzivatelov pristupuje a kolko CAL-ov je zakupenych. Toto sa da pekne nakonfigurovat nastavenim maximalneho poctu pouzivatelov na RDS/TS serveroch. Toto licencovanie je vyhodne, ked pouzivatel pristupuje na RDS/TS servery z viacerych zariadeni.

Takto to je od W2003 az doposial. Ziadne zmeny vo W2008R ako sa vravelo, ze budu 🙂

Categories: Windows Tags: , , , ,
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.